30.5.2021 LILYGO TTGO LoRa32 V2.1_1.6

Harry Karvonen, Pispalan IT

Tutkin saatuja radio-moduuleja ja ne ovat näköjään tasan samoja kuin aasialaisen valmistajan LILYGO radio-moduuli TTGO LoRa32 V2.1_1.6. Tuotesivun LILYGO TTGO LoRa32 V2.1_1.6 dokumentaation perusteella oletan, että kyseessä on tismalleen sama radio-moduuli.

Sivulta löytyy kaksi ohjelma projektia liittyen radio-moduuliin LilyGO/ESP32-Paxcounter ja Xinyuan-LilyGo/TTGO-LoRa-Series. Molemmat ohjelmat ovat tarjolla GitHubissa. Ensimmäinen näistä ohjelmista näyttäisi olevan ladattu jo valmiiksi radio-moduuleihin. Moduuliin ladattu ohjelma on forkattu cyberman54/ESP32-Paxcounter projektista. Viime viikolla saadun ulostulon perusteella on tuo LILYGOn versio, joka on ladattu laitteeseen.

Radio-moduuli koostuu ESP32-PICO-D4 -mikro-ohjaimesta ja Semtech SX1276 radiosta. Myöhemmin tähän tutustutaan tarkemmin. Nyt riittää, että kokonaisuutta tarkastellaan valmiiden ohjelmien näkökulmasta. Tulen käyttämään valmiita ohjelmia radio-moduulin kanssa säästääkseni aikaa ja todetakseni miten kokonaisuus toimii.

Radio-moduulin tekniset tiedot

Tiedot löytyvät valmistajan sivuilta ja yhteenveto kerätty tähän:

 • Käyttöjännite (Working voltage): 1.8~3.7v
 • Virta (Acceptable current): 10~14mA
 • Lähetys virta (Transmit current):
  • 120mA@+20dBm
  • 90mA@+17dBm
  • 29mA@+13dBm
 • Käyttötaajuus (Operating frequency): 433MHz/868MHz/915MHz
 • Lähetysteho (Transmit power): +20dBm
 • Vastaanottoherkkyys (Receive sensitivity):
  • -139dBm@LoRa & 62.5Khz & SF=12 & 146bps
  • -136dBm@LoRa & 125Khz & SF=12 & 293bps
  • -118dBm@LoRa & 125Khz & SF=6 & 9380bps
  • -123dBm@FSK & 5Khz & 1.2Kbps
 • Taajuusvirhe (Frequency error): +/-15KHz
 • FIFO koko (FIFO space): 64Byte
 • Lähetysnopeus (Data rate):
  • 1.2K~300Kbps@FSK
  • 0.018K~37.5Kbps@LoRa
 • Modulaatiot (Modulation Mode): FSK, GFSK, MSK, GMSK, LoRa TM, OOK
 • Liityntä (Interface form): SPI
 • Nukkumis virta (Sleep current):
  • 0.2uA@SLEEP
  • 1.5uA@IDLE
 • Käyttölämpötila (Operating temperature): -40℃- +85℃
 • Digitaalinen RSSI funktio (Digital RSSI function)
 • Automaattinen taajuus korjaus (Automatic frequency correction)
 • Automaattinen vahvistuksen säätö (Automatic gain control)
 • Nopea herätys ja taajuus vaihtelu (Fast wake-up and frequency hopping)
 • Konfiguroitava paketin käsittely (Highly configurable data packet handler)
 • Antenni (SMA Antenna): TP4054

Paxcounter

Paxcounter on radio-moduuliin ladattu ohjelma, joka kuuntelee WiFi ja Bluetooth laitteiden lähetyksiä. Näistä laitteiden määristä arvioidaan paljonko ihmisiä on lähistöllä. Tulos näytetään näytöllä ja lähetetään LoRaWAN lähetyksenä.

TTGO-LoRa-Series / ReceiverBin

Nopeasti tutkittuna tällä ohjelmalla pystyy kuuntelemaan LoRaWAN lähetyksiä. Saadut paketit todennäköisesti tulostetaan sarjaporttiin. Tämän päättelin lähdekoodin (LoRaReceiver.ino) perusteella, joka löytyy projektista, josta TTGP-LoRa-Series on riippuvainen