16.5.2021 TinyGS projektin aloitus

Harry Karvonen, Pispalan IT

Moro, olen päättänyt aloitta uuden projektin liittyen satelliitteihin, kuunneltuani Wappuradiota. Myös uutisissa oli asiasta ja kyseessä on UPM:n valmistama puinen satelliitti WISA WOODSAT. Tutkittuani asiaa totesin ettei vielä ole liian myöhäistä rakentaa laitteistoa, jolla saadaan napattua satelliitin lähettämiä selfieitä.

Sateliitin lähetyksen kuuntelu

Satelliitti lähettää ottamansa selfien radiolla maahan, jossa satelliitin maa- asema vastaanottaa lähetyksen. Käytetty radiotaajuuskaista on tiedotteiden mukaan radioamatöörien käyttämällä taajuuskaistalla. Aluksi oletin että tätä varten tarvitsee rakentaa oma radio-vastaanotin. Tämä osoittautui kuitenkin paljon yksinkertaisemmaksi. WISA WOODSAT on rakennettu CubeSat-standardin mukaan. Lisää voi lukea https://www.cubesat.org/.

Satelliittien maa-asemaa varten on luotu projekti TinyGS. Tuettuja laitteita oli muutamia ja halvimmat radiot olivat muutaman kympin luokkaa. Lista tuetuista laitteista löytyy TinyGS GitHub:sta.

Radion hankinta

Kävin läpi TinyGS:n listaamat radiot ja suurin osa oli saatavilla Kiinasta. Onnekseni myös muutama radio löytyi Saksan Amazonista.

Valitsin radion sen mukaan mitä oli saatavilla EU-alueelta ja mikä oli halvin. Päädyin valitsemaan TTGO LoRa32 radion versio V1 tai V2, se selviää myöhemmin. Tätä radiota myytiin DollaTek LoRa32 V2.1 nimellä.

Radiot ovat fiksattu tietylle ISM-kaistalle ja monen arvonnan jälkeen päädyin kokeilemaan 433MHz taajuus-alueelle määritettyä versiota. Voi olla että WISA WOODSAT käyttää esimerksiksi 136 MHz taajuu-aluetta. Tämä täytyy vielä myöhemmin selvittää.

Lopullinen tilaus tässä vaiheessa oli kaksi DollaTek LoRa32 V2.1 433MHz radiota.